Vad är ett hotell?

Ett hotell är en plats dit du kan komma och slappa av, där du kan bo och leva. På engelska säger man ofta “home away from home”, alltså ett hem utanför hemmet. Det som skiljer hotell ifrån vandrarhem och motell är att standarden är högre, på ett hotell har du alltid ett eget rum – oavsett om det är ett dubbelrum eller enkelrum. En egen toalett och dusch eller badkar finns alltid, och det ska alltid finnas tillgång till frukost. Här i Sverige serveras frukosten oftast som buffé, vilket är mycket populärt bland gästerna. Utomlands är buffé formatet inte lika vanligt, och ibland hör man uttrycket “continental breakfast” vilket betyder en lite enklare frukost. Till exempel kaffe och smörgås.

På hotell bor man antingen en natt eller en längre period beroende på sina behov. Om man till exempel besöker en ny stad kan det vara trevligt att ta in på ett mysigt hotell för en natt istället för att köra hem, och om man åker på semester i ett annat land är en veckolång hotellvistelse härligt. Då kan man bo in sig ordentligt och utnyttja hotellets alla faciliteter ordentligt.

Hotell används ofta inte bara till övernattning, många erbjuder även konferenslokaler och fungerar därför som ett hotell för företag. Mässor, konferenser och andra event är en stor del av många hotells verksamhet, och det är ofta praktiskt för företag att kombinera konferenser och övernattning på samma ställe vid affärsresor.

I regel brukar prisklassen avgöra vilka faciliteter som finns på hotellet. Ju dyrare prislapp – desto mer finns det att göra på hotellet. Till exempel gym, spa, pool och restauranger är några av de faciliteter man kan förvänta sig på lite dyrare hotell. Hotell som ligger vid havet har ibland privata stränder, med solstolar och handdukar och personal som finns där för att uppfylla gästernas önskemål. Ofta försöker lite finare hotell ge intryck av en så bekväm och lyxig vistelse som möjligt, och personalen strävar efter att vara så serviceinriktad som möjligt.

På hotellrummen ska det alltid finnas rena släta lakan och handdukar, rummen städas oftast dagligen. Den klassiska minibaren är ett litet kylskåp som finns i alla rum och förknippas med hotellvistelse i många länder, här kan man hitta drycker såsom öl och vin, samt mindre snacks som jordnötter och chokladbitar. Ett hotellrum kan ha en enkelsäng, en dubbelsäng, och det finns också sviter – större rum eller flera sammanhängande rum. I sviterna finns oftast fler möbler, så som matsalsbord och soffgrupp.

Finns det restaurang på hotellet så finns ofta möjlighet till att beställa “room service”, mat serverad till rummet. Detta är ett populärt alternativ för många. Det är både lyxigt och bekvämt med roomservice, varm god mat som kan ätas i en mjuk och skön säng framför TV:n.

Som tidigare nämnts, så skiljer sig standarden mellan olika hotell självklart och det som finns tillgängligt på ett hotell är inte garanterat att finnas på ett annat. Därför är hotell indelade i klassificering från 1-5 stjärnor. Där 1 stjärna är ett väldigt spartanskt hotell, och 5 stjärnor garanterar komfort och ultimat hög standard. Vid ett 5-stjärnigt hotell finns i stort sett allt man kan tänka sig i form av faciliteter. Här ska man bo om man har höga krav på bekvämlighet.